RASBESCHRIJVING

Korte geschiedenis van de Shar-Pei

De Shar-Pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. Oorspronkelijk kwam dit ras uit de omgeving van het dorpje Tai Li in de Kwantung provincie. De Shar-Pei werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en het hoeden van kudden. Hoe oud het ras precies is is niet geheel duidelijk. Reeds op kunst-voorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden afgebeeld. De Shar-Pei zou tot ongeveer 200 voor Christus terug te volgen zijn aan de hand van beeldjes en afbeeldingen op vazen en schilderij.

In 1947 dreigde het ras bijna uit te sterven. Reden daarvoor was dat, in verband met extreme voedseltekorten in China, de hondenbelasting absurd hoog werd gemaakt. Dit was voor de meeste Chinese burgers niet meer op te brengen, zodat de meeste honden dan ook werden opgegeten. Tevens werd destijds in China een wet van kracht waarin werd voorgeschreven dat alles wat niet productief was (zoals vogels, honden en knaagdieren) moest worden afgemaakt. Door deze, uit humanitair oogpunt kennelijk noodzakelijke maatregel, overleefden maar weinig honden deze periode.

In 1973 werd door de Hongkong Chinees Matgo Law een verzoek gericht aan alle Amerikaanse hondenliefhebbers om een reddingsactie voor dit geweldige ras op te zetten. Hierop reageerden meer dan 200 Amerikanen, waardoor de fokkerij in Amerika in 1973 gestaag op gang kwam. Vanuit Hongkong werd nu de Shar-Pei verscheept naar andere delen van de wereld. In 1979 konden we ze voor het eerst verwelkomen in Europa.


Het karakter

De Shar-Pei is een zeer intelligent ras. Zijn karakter is onafhankelijk maar zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn baasje en eventueel gezin. Dit ras is heel trouw aan zijn baas en is een echte gezinshond. Soms kunnen zij zich jaloers gedragen wanneer zij vinden dat de baas een ander iets teveel aandacht geeft. Het zijn zachtaardige en vriendelijke honden die tegenover vreemde wel wat afstandelijk kunnen zijn, maar wanneer zij iemand echt goed kennen dan zijn ze vriendelijk en aanhankelijk. Ze zijn prima verdedigers van huis en haard, en over het algemeen kunnen zij het prima vinden met andere dieren, helemaal wanneer zij daar van jongs af aan mee in contact zijn geweest.

Het zindelijk maken van de Shar-Pei is over het algemeen heel makkelijk, soms zijn zij al zindelijk wanneer zij naar hun nieuwe baasjes gaan. De Shar-Pei heeft een trotse, stoere uitstraling en heeft ook een sterke persoonlijkheid, soms bestaat er wel eens een communicatie probleem met andere honden. Ook heeft de Shar-Pei in de ogen van sommige honden een dreigend uiterlijk, zij denken dat de Shar-Pei zijn haar over eind zet maar dat komt door de rimpels op de schoft. Tevens denken zij ook dat de Shar-Pei zijn lip optrekt, dit tot gevolg dat de Shar-Pei ten onrechte aangevallen kan worden. Door zijn vriendelijke karakter duurt het heel lang totdat de Shar-Pei zich verdedigt.


Gedrag en opvoeding

Over het algemeen heeft hij een rustig temperament maar hij kan behoorlijk dominant zijn; daarom moet de Shar-Pei een goede, consequente opvoeding hebben. Het is dan ook raadzaam om een goede training te doen met de jonge hond. Mede door zijn intelligente karakter heeft de Shar-Pei onmiddellijk in de gaten wanneer hij een loopje met u kan nemen. Van een goed opgevoede hond heeft u veel meer plezier; de hond trouwens ook want deze wil niets liever dan zijn baas een plezier doen.

Uw Shar-Pei verdient het om een volledig lid van de familie te zijn. Hij hecht zich enorm aan huis en haard en is dus om die reden zeer trouw. Hij bewaakt het huis met groot plichtsbesef. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Het meest spreken de enorme rimpels van de pups aan. Als ze volwassen worden groeien ze echter voor een groot gedeelte in hun jas waardoor het aantal rimpels afneemt. Wat echter niet verdwijnt is het voortreffelijke karakter en dat zal ongetwijfeld de extra rimpels doen vergeten. Kindervriend bij uitstek. De Shar-Pei is dol op kinderen, laat een kind echter altijd rustig omgaan met de hond en houdt altijd een oogje in het zeil, een hond blijft een hond!


Verschijning

Over het algemeen heeft hij een rustig temperament maar hij kan behoorlijk dominant zijn; daarom moet de Shar-Pei een goede, consequente opvoeding hebben. Het is dan ook raadzaam om een goede training te doen met de jonge hond.

De rimpels van de Shar Pei zijn typerend voor het ras, alleen op het hoofd en op de schoft zijn rimpels dan ook toegestaan. De rimpels op het hoofd lijken op het Chinese Teken wat 'Lang Leven' betekent. Er zijn twee mondvormen, de 'bonemouth' en de dikkere 'meathmouth'. De Shar Pei is een actieve, compacte hond die wel geregeld beweging nodig heeft, en wanneer hij die beweging krijgt, is hij in huis een rustige hond.

Alle egale kleuren zijn toegestaan behalve wit, een blauwachtige tong heeft de voorkeur. De oren zijn klein met licht afgeronde puntjes en zij wijzen in de richting van de ogen. De ogen zijn amandelvormig en donkergekleurd en mogen geenszins gehinderd worden door omliggende huid of wimpers. Het gangwerk is vrij, in balans en actief. De vacht is kort, hard en borstelig en deze vacht noemt men de 'horsecoat', dan is er nog een variant namelijk de langere/zachtere vacht, de 'brushcoat'. De haren mogen in ieder geval niet langer zijn dan 2,5 cm. De Shar Pei heeft geen ondervacht dus deze hond hoeft geen overdreven vacht verzorging te hebben. Net als bij elke hond is afdrogen na het zwemmen of een regenbui wenselijk. Af en toe borstelen is voldoende!