ENTROPION / ECTROPION
ENTROPION

De oogleden bestaan uit drie delen; Het bovenste ooglid, het onderste ooglid en het derde ooglid. De oogleden zorgen ervoor dat het oog kan afgesloten worden ter voorkoming van uitdrogen tijdens het slapen.

Samen met ectropion, is entropion een aandoeningen aan het oog. Bij entropion krullen de oogleden naar binnen, bij ectropion naar buiten. Bij entropion komen de ooghaartjes op de oogbol te liggen en zodoende ontstaat er een irritatie die tot rode, tranende ogen leidt. Vaak loopt de hond met zijn ogen te knijpen en in ernstige gevallen houdt hij ze constant dicht.

Entropion kent 3 verschillende gradaties waarop de lidrand naar binnen is gedraaid; 1. laaggradig (45º), 2. middelgradig (90º) en 3. hooggradig (180º). Het entropion kan het gehele onderooglid, delen daarvan, alleen de binnenooghoek, maar ook het bovenooglid treffen.


Symptomen die kunnen duiden op entropion zijn onder andere natte lidranden/oogleden, pussige uitvloeiing, veel knipperen, dichtknijpen van de oogleden, teruggetrokken oogbol, heftig tranen. Doet men niks aan deze situatie dan kan het hoornvlies een wat blauwe gloed krijgen. Wanneer men dit onbehandeld laat kan het hoornvlies gaan ontsteken en zelfs kapotgaan waardoor de hond blind kan worden. Het is daarom noodzakelijk dat u de dierenarts bezoekt wanneer u ziet dat de hond last heeft van de ogen. Er zijn drie mogelijke oplossingen:

1. Vaak geeft de arts in deze situatie vitamine A-oogdruppels of zalf die het hoornvlies moeten beschermen;
2. Soms vindt de dierenarts het noodzakelijk om het oog te tacken. Tacken is een methode om te voorkomen dat de oogleden naar binnen rollen. Dit doet de dierenarts door wat huid boven en eventueel onder het oog vast te zetten met wat hechtdraad, aangezien tacken veel bij jonge honden gebeurt kan het nodig zijn dit meerdere keren te herhalen, mede door het groeien van de kop.

      Tacking van een onderooglid      
       

3. Mocht dit niet helpen dan kan een operatie het laatste redmiddel zijn. Bij deze operatie worden de randjes bij het oog weggehaald. Deze operatieve correctie vindt meestal plaats bij shar-pei's vanaf 7 maanden.

 
Onderstaand zie u afbeeldingen van een entropionoperatie
 
 
Hier zie je hoe er een strookje huid wordt weggenomen

en dan weer aan elkaar gehecht.
 

 

 

 
ECTROPION

Bij ectropion is de ooglidrand van het oog weggedraaid. De ooglidrand sluit niet goed aan op de oogbol waardoor het hoornvlies niet goed meer wordt beschermd. Ook kan er heel gemakkelijk vuil in komen waardoor flinke irritaties kunnen ontstaan. Deze afwijking is tevens operatief te verhelpen.